Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Gyermekétkeztetési Alapítványt 1993-ban alapította Dr. Fekete Eszter ügyvéd. A rendszerváltás során bekövetkezett változások miatt sok család anyagi helyzete vált tarthatatlanná, jövedelem - Adó egy százalék - Adó 1% magazin
részletek »

Segíts az éhező gyermekeken, támogasd a Gyermekétkeztetési Alapítvány-t

A következőkben olyan nonprofit szervezetekről írok néhány sort, amelyek egész évben hasznos segítői a lakosság és környezetünk hétköznapjainak minőségivé alakításában, így méltán megérdemlik az 1%-os támogatást. Ajánld fel az adód 1%-át Te is!
Adó egy százalék - Adó 1% magazin
Itt vagy: Adó egy százalék - Adó 1% magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Segíts az éhező gyermekeken, támogasd a Gyermekétkeztetési Alapítvány-t
Segíts az éhező gyermekeken, támogasd a Gyermekétkeztetési Alapítvány-t
Gyermekétkeztetési Alapítvány
A Gyermekétkeztetési Alapítványt 1993-ban alapította Dr. Fekete Eszter ügyvéd. A rendszerváltás során bekövetkezett változások miatt sok család anyagi helyzete vált tarthatatlanná, jövedelmük a létminimumot sem közelíti meg. Gyermekeik testi fejlettsége az éhezés miatt létüket veszélyezteti.
Ebben az anyagi helyzetben a családok természetesen nem engedhetik meg maguknak azt sem, hogy gyermekeik továbbtanuljanak, ezért a még oly tehetséges fiatalok is már 14 - 16 éves korban dolgozni kényszerülnek.

A Gyermekétkeztetési Alapítvány alapító okirata két fő célt tűz ki az Alapítvány elé:


  1. Ennivalóval segíteni az éhező gyermekeken
  2. Segíteni a gyermekeket az iskolán túli képzésben


A Gyermekétkeztetési Alapítvány kuratóriuma az éhező gyermekek számára az óvodai és az általános iskolai napközis étkeztetést teszi lehetővé. Az alapítvány 1995-ben megszervezte az I. Országos Adománygyűjtő Versenyt, melyen 497 óvoda és iskola vett részt. 1995 karácsonyára 2500 gyermek számára küldött az alapítvány 1500 forintértékű élelmiszercsomagot, hogy a családoknak legalább a szeretet ünnepén ne üres asztalhoz kelljen ülnie.

Az 1996-1997. évben a második fő cél megvalósítása érdekében a Gyermekétkeztetési Alapítvány az általános iskolák részére megszervezte I. Országos Tanulmányi Versenyét. A versenyző iskolák és a benevezett tanulók a szépszámú támogatónak köszönhetően ötmillió forintnyi díjat vihettek haza. A verseny nevezési díjaiból 1.470.000.- Ft tőkével továbbtanulási ösztöndíj létesült, amelyre a versenybe benevezett iskolák jelölhetik végzős tanulóikat. A versenyt 1997-ben is megrendeztük. 1997-ben már 3 intézmény számára szerveztünk gyűjtést (Általános Iskola, Tiszaszentmárton, 3. sz. Általános Iskola, Érd; Óvoda, Lucfalva). A gyűjtés eredményeképp 2 - 3,5 millió forintot adhattunk át az intézményeknek.

Októberben magyar és német adakozók által küldött élelmiszereket osztottunk szét 32 gyermekintézmény számára mintegy 22 millió forintértékben. Decemberben a Népszabadság és az érdi Pataki Cukrászda kezdeményezésére készített 460 méteres beigli értékesítéséből befolyt 1.630.000.-forintot alapítványunk kapta meg. Az összeget kamatoztatjuk, és az 1998. évi karácsonyi élelmiszercsomag küldő akciónkban használjuk majd fel. Ezt az akciót 1997-ben is megrendeztük. A személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásából kapott mintegy 2.700.000.- Ft-ot kiegészítettük a Világgazdaság című lap által szervezett gyűjtés eredményével, így 3032 gyermek számára tudtunk karácsonyra ennivalót küldeni.
Hirdetés

1998-ban öt nagy adománygyűjtési akción zárult sikerrel. A Nógrád megyei Lucfalván élő nehéz sorsú kis óvodásoknak 1,300,000 Ft-ot, a szintén nógrádi Szátok és Tereske községek általános iskolásainak 2,818,000 Ft-ot, szeptember hónapban a szabolcsi Gemzse kisiskolásainak 3,112,000 Ft -ot , októberben Zsadány község óvodásainak 2,800,000 Ft-ot, decemberben pedig Kiskunmajsai Általános Iskola tanulóinak 2,212,000 Ft-ot adtunk át készpénzben, illetve egy kis részét élelmiszerben. Az 1997 évben az állampolgárok által adományozható un. 1%-ból az APEH több mint 7 milló forintot utalt át. Ezt az összeget kiegészítve, 7000 gyermek részére közvetlenül a karácsonyi ünnepeket megelőzően egyenként 2000 Ft értékű élelmiszer csomagot adtunk át.

1999 évben három nagyobb eseményünk volt. Az első az év elején a már szokásos 1% felajánlásával kapcsolatos szervezőmunka. Természetes, hogy szeretnénk Alapítványunkat minél szélesebb körben megismertetni, és így még több nagylelkű adakozót megnyerni munkánkhoz. Adománygyűjtésünk két nagy eseménye az egyeki Általános Iskola számára átadott 4,283,000 Ft készpénz és a mintegy 800,000 Ft értékű élelmiszer adomány átadása áprilisban, valamint a szomorú őszi és tavaszi vízkárokhoz kapcsolódó gyűjtésünk, mely során több mint 23 millió Ft adomány gyűlt össze. Ez 1400 gyermek egész éves napközi otthonos térítését fedezi.

Az 1999 év során élve a lehetőséggel Alapítványunk megkapta a Kiemelkedően Közhasznú Szervezet besorolást. Ennek kapcsán mintegy félezer céggel kötöttünk Tartós Adományozási Szerződést. Ezen szerződés a támogatók számára többlet adózási könnyítést, szervezetünknek biztosabb működési feltételt jelent.Október folyamán adtuk át azt a 6,215,000 Ft adományt a hencidai Általános Iskola és Óvoda rászorult tanulói részére, amely az őszi gyűjtésünk során részükre felhalmozódott.

1999 december 16.-án a budapesti Dózsa György úton, a Hősök tere közelében 10,000 darab egyenként 12 kg alapvető élelmiszert és édességet tartalmazó csomagot adtunk át 243 általános iskola és óvoda tanulói részére. Ennek fedezetét egyrészt az ez évben a magánszemélyek 1%-os felajánlásából részünkre befolyt 18,972,370 Ft másrészt az erre az alkalomra befolyt adományok képezték.Az év során több alkalommal került sor élelmiszer, tápszer, vitaminok és édesség adományok kiosztására. A nagyobb jellegű események közül kiemelkedik a tavasszal a Ferrero cég által felajánlott több mint 150,000 csokoládé, melyet három megye 38 iskolájába, a májusban szétosztott közel 20,000 doboz vitaminos kakaó, melyet 35 iskola tanulója kapott meg valamint az ősz folyamán közel 70,000 darab csokoládé, mely 40 iskolába jutott el.

2000. és 2003. között a már hagyományos feladatokat végeztük, évente 4 újabb település gyerekei számára teremtettük meg az ingyenes étkezés lehetőségét, Karácsonyi Élelmiszercsomag Akciónk segítségével e három év alatt 45.000 gyermek jutott 10-20 kilogrammos csomaghoz. 2003-ra elértük, hogy évente már 600.000 adag ennivalót adtunk a gyermekeknek. Ugyanebben az évben fogtunk hozzá, hogy pályázati pénzek segítségével alapítványunk egyéb irányú feladatait is megvalósítsuk. Az Oktatási Minisztérium pályázatán nyert pénzből szerveztük meg az "Adj esélyt!" sportnapot Beregsurányban, ahol az alföldi régiókból érkező mozgáskorlátozott és értelmi fogyatékos gyermekek kaptak lehetőséget képességeik, tudásuk összemérésére.

Az ISM pályázatán nyert összegből roma szociális munkás képzést indítottunk, segítendő a borsodi végeken élőknek, hogy az ottani cigány közösségekben vérükből való személyek foglalkozhassanak a gyerekek helyzetével, s napi ügyeivel. Európai Uniós pályázaton nyert összegből indítottuk el az általános iskolákban folytatandó szexuális felvilágosító programsorozatunkat, melynek során két szakember több, mint 100 iskolát keres fel, és a hatodik-nyolcadik évfolyam tanulóival ismerteti a nemi élet problémavilágát, és azokat a lehetőségeket, melyek segítenek a kiskorúaknak a pubertáskori lelki és testi válsághelyzeteiből adódó problémák leküzdésében.

2003-ban több országosan is feltűnést keltő akcióban szerepeltünk, a Sláger Rádió által indított "Egy órát a gyermekekért" árverésen befolyt összeget - nyolc és félmillió forintot - alapítványunknak ajánlották fel. Ebből az összegből 160 fő budapesti gyermek számára fizettük be egy éven keresztül minden szombatra és vasárnapra az ebédet. Ismertségünk növekedésének köszönhetően több nagy hirdető vállalat is felajánlotta segítségét: az Intermédia Csoport, a Multireklám Kft., a Metróreklám Kft. majd 1.500 hirdetési felületet (óriásplakát, buszmegállókban elhelyezett citylight poszter, metró mozgólépcsőkön lévő plakáthelyek) adott, a vidéki és országos rádió- és tévécsatornák, helyi és országos lapok hirdetéseink megjelentetésire adtak összesen több, mint 2000 alkalommal ingyenesen lehetőséget.

2004 és 2007 között a karácsonyi élelmiszer akció keretében több millió tonna ellenőrzött ennivalót juttattunk el a rászorulóknak. Az EU Élelmiszersegély-program keretében évente közel 69.000 fő részére havonta 15 kg élelmiszerrel tudtunk segíteni, melynek ellenőrzésébe a családsegítőket, önkormányzati munkatársakat és önkéntes GYEA segítőinket is bevontuk.

2007-ben a Sodexho Pass segítségével karácsony előtt településenként 50 családot vittünk el bevásárolni azért, hogy az ünnepet végre ne éhes gyomorral vészeljék át. A családonként 16.000 Ft támogatásból rászorulóink húst, tésztaféléket és némi édességet vásároltak. Sokan nem is tudták hirtelen mit vegyenek a gazdagságon, mely rájuk szakadt, így alapítványi munkatársaink segítették bevásárlásaikat minden helyszínen.

2008 - Folytatjuk a Mindenki Ebédel programunkat, bár az anyagi támogatások megcsappantak, de így is 150 település 3000 gyermekét etetjük meg a hétvégeken és az iskolaszüneti napokon.

Az EU Élelmiszersegély-programjának keretein belül 200 pályázó település 70.143 lakosa számára tudjuk biztosítani a napi léthez szükséges élelmiszereket. A pályázók köre folyamatosan bővülhet. Első etapban 1.200 tonna (16 fajta) élelmiszer kerül kiosztásra szigorú ellenőrzési feltételek mellett.

Akcióink kapcsán májusban közel 100 település 3.000 gyermeke érkezett a Városligetbe, ahol egy majális keretein belül több cég támogatásával minden nap megetettük a rászoruló gyermekeket, majd együtt paprikás krumpli-főzőverseny keretein belül együtt elfogyasztották az ebédet.

A 3 nyertes település iskolái tartós élelmiszereket kaptak az Alapítványtól.

Céges támogatóink száma meghaladja a tízezres, magán adakozóink pedig a húszezres számot. Sajnos segíteni valóból nincs hiány. Napi harcot vívunk az éhezés ellen.

Gyermekétkeztetési Alapítvány
Kiemelkedően közhasznú szervezet
Kérjük adója 1%-val támogassa a Gyermekétkeztetési Alapítványt!
Gyermekétkeztetési Alapítvány Adó 1% kampányfilm
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - gyermekétkeztetés, éhezés, gyermek, étel, ebéd, támogatás, segítség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-04 19:41:50
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü