Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány nem pénzért, hanem mosolyokért dolgozik. Ahhoz azonban, hogy a bohócdoktorok képezhessék magukat, és a jövőben még több gyermek és idős ember napjaiba - Adó egy százalék - Adó 1% magazin
részletek »

Piros Orr Bohócdoktorok - A nevetés a legrövidebb távolság két ember között

A következőkben olyan nonprofit szervezetekről írok néhány sort, amelyek egész évben hasznos segítői a lakosság és környezetünk hétköznapjainak minőségivé alakításában, így méltán megérdemlik az 1%-os támogatást. Ajánld fel az adód 1%-át Te is!
Adó egy százalék - Adó 1% magazin
Itt vagy: Adó egy százalék - Adó 1% magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Piros Orr Bohócdoktorok - A nevetés a legrövidebb távolság két ember között
Piros Orr Bohócdoktorok - A nevetés a legrövidebb távolság két ember között
Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány
A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány nem pénzért, hanem mosolyokért dolgozik. Ahhoz azonban, hogy a bohócdoktorok képezhessék magukat, és a jövőben még több gyermek és idős ember napjaiba vihessenek vidámságot, szükségük van anyagi támogatásra is! Rendelkezz adód 1 százalékáról az alapítvány javára!
Mivel Magyarországon a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány honosította meg ezt a tevékenységet, jelenleg is a legnagyobb területet ellátó szervezet hazánkban és az új bohócdoktorok képzését is az Alapítvány biztosítja, a következőkben ennek a szervezetnek a jelenlegi helyzetéről és működéséről lesz szó.

Budapesten jelenleg 17 bohócdoktor dolgozik az alapítvány keretin belül, Miskolcon 3, Nyíregyházán 3, Pécsett 4. Mindannyian hivatásos előadóművészek. Az Alapítvány nagy hangsúlyt fektet a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetre vonatkozó képzésére. Greifenstein János művészeti vezető felügyelete mellett számos magyar és külföldi hivatásos bohóc, művészetterapeuta vagy előadóművész tartott már kurzust számukra. Olyan külföldi vendégtanárok is, mint Eric de Bont (Hollandia), Giora Seeliger (Ausztria), Gery (Csehország), Shirley Roden (Anglia). A havi rendszerességgel megtartott művészeti és pszichológiai továbbképzéseket Greifenstein János mellett számos elismert magyar és külföldi vendégművész, egy gyermekpszichológus, valamint Európa leghíresebb bohóctrénerei tartják.

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány 1998 óta közhasznú szervezet, melynek tevékenysége kizárólag a gyermekkórházak betegeinek és az otthonban élő idősek állapotjavítására irányul. Költségeit adományokból fedezi. Bár a nevetés nem mérhető számokban, álljon itt néhány adat az alapítvány nyilvántartásából. A bohócdoktorok 1999-ben 3084 gyereket látogattak meg. Ez a szám 2000-ben 4981-re, 2001-ben 6250-re nőtt. 2002-ben 11650, 2003-ban pedig már 13430 betegágyhoz jutottak el.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Magyar Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság közösen alapított Heim Pál Emlékérmét 2002. évben a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány nyerte el. Két évvel ezelőtt Göncz Árpád felesége volt az első, aki megkapta ezt a kitüntetést. A díjat a két társaság 2000-ben alapította azon szakmán kívülieknek, akik a gyermekek egészségügyéért kiemelkedően és tartósan tevékenykednek. Az indoklás szerint a Piros Orr Bohócdoktorok évek óta hathatósan működnek közre a tartósan beteg - elsősorban haemato-onkológiai betegek - psychés terhelésének csökkentésében. Kiemelkedő jelentőségű, hogy a gyermekorvosok részéről is megerősítést nyert a bohócdoktorok munkájának fontossága.

Jelenleg az alábbi kórházakban dolgoznak bohócdoktorok:

  • Budapest I. sz. Gyermekklinika (1996. óta)
  • Madarász utcai Gyermekkórház (2000. óta)
  • Bethesda Gyermekkórház (2001.óta)
  • Nemzetközi Pető Intézet (2003 óta)
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (2003 óta)
  • Szent János Kórház (2008 óta)
Hirdetés

  • Nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház
  • Győri Petz Aladár Megyei Kórház (2002 óta)
  • BAZ Megyei Gyermekegészségügyi Központ, Miskolc (2003 óta)
  • Pécsi Gyermekklinika (2003 óta)


BOHÓCDOKTOROK

Az orvostudomány hosszú ideig mostohán bánt a gyermekekkel, tudomásul vették, hogy a csecsemők közül sokan korán meghalnak, többnyire fertőző betegségekben. A XX. század gyerekgyógyászatának fő törekvése az volt, hogy megvédjék a gyerekeket a fertőzésektől, ezért a kórház rendje rideg volt és kemény, a falak fehérre voltak meszelve, színes tárgyak nem kerülhettek be, szigorúan eltiltották a látogatásokat. El lehet képzelni, mennyire megviselte ez a gyerekeket. Ehhez képest nagyon sok minden változott. A gyerekrészlegek színesek, barátságosak lettek. A szülők is egyre többet lehettek bent a kórtermekben, ma már törvény adta joguk. /Dr. Cserháti Endre professzor/

A bohócdoktor születése - A bohócdoktor névvel a legtöbben a híressé vált Patch Adams című filmen keresztül ismerkedtek meg. A filmben Robin Williams által alakított orvos 20 munkatársával indította el kórházát,miután 43 évesen elvégezte az orvosi egyetemet. Olyan kollégákat vett maga mellé, akik a testi tünetek kezelésén túl a lelki gyógyítást is hasonló fontosságúnak tartották. Ma 1000 fős kórházat vezet Californiában.

Az első kórházi Bohócterápia részleget (Clown Care Unit) Michael Christensen hozta létre 1986-ban, New Yorkban. Christensen színházi tanulmányai végeztével Paul Binderrel közösen megalapította az azóta világhírűvé vált Big Apple Circust. Itt lépett először porondra bohóckaraktere, Mr. Stubs (Borosta), aki 1986-ban immár Dr. Stubs-ként először látogatta meg fehér köpenyben és piros orrban a beteg gyerekeket. Az ötlet akkor jutott eszébe, amikor beteg testvérét látogatta a kórházban. Azóta világszerte értelmet nyert a szó: bohócdoktor. Európa számos országában jöttek létre hasonló alapítványok, így Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban, Németországban és Svédországban is. Christensen ma is New Yorkban dolgozik. Bohócdoktorainak száma meghaladja a 90-et. Számos díjjal ismerték el munkásságát. Többek közt birtokosa a humanitárius munkáért járó Raul Wallenberg díjnak, de magáénak tudhatja a gyermekorvosok által odaítélt - nevével ellentétben komoly elismerésnek számító - Vörös Csontváz díjat is. New Yorkban nemzeti kincsként tartják számon.

A magyarországi Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt 1996-ban alpította az osztrák Rote Nasen szervezet. Greifenstein János, az alapítvány művészeti vezetője így nyilatkozik a bohócdoktori munkáról:

Mikor a betegség megtámadja a testet, hadrendbe állnak az orvosok, és pirulával, injekcióval, műtéttel küzdenek a támadás ellen. Ám a betegség megtámadja a lelket is. Mégpedig igen alattomosan. A lélek betegsége mindig fertőző. Nem csak a beteg gyerek lelke sérül, hanem a szülőké, rokonoké, barátoké is. Mindenkié, aki személyes kapcsolatban van a beteggel. Nem kivétel ez alól az orvos és a nővér sem. Nekik még azzal a nehézséggel is szembe kell nézniük, hogy kórházban kell tartaniuk, meg kell szúrniuk a gyereket...további lelki sebeket kell ejteniük a gyógyulás érdekében. Mi, bohócdoktorok nyugalmat próbálunk adni a betegség feldolgozásának lelki folyamatában. Igyekszünk megtalálni a kis betegekben működő belső erőket, azokat kézen fogjuk és megdolgoztatjuk. A nevetés igen fontos gyógyszer, mert a lélekre fordított figyelemmel segít a gyógyulásban.
Piros Orr támogatás
Kérjük, támogassa a Piros Orr Bohócdoktorok munkáját! Adószámunk: 18090628-1-41 Köszönjük!
Kacsa-dal (ukulele-kísérettel)
A Piros Orr Bohócdoktorok kacsa-dala
Megy a vonat, visz az út....
Piros Orr Bohócdoktorok vonatoznak (ukulele-kísérettel)
Bohócdoktor trükkök
Dr. Hopplá piros orrokat varázsol
Piros Orr Bohócdoktorok lufiból pudlit "hajtogatnak"
Dr. Tik-Tak, Dr. Foncsik és Dr. Cukor lufiból pudlit "hajtogat" több-kevesebb sikerrel
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - piros orr, bohócdoktor, orvos, bohóc, gyermek, alapítvány, segítség
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-04 19:50:13
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü